Jääkiekkoon virtaa rahaa pelimiehen uudesta säätiöstä

2017055088671

Alumin Tukisäätiön alle syntyy nyt nopealla vauhdilla uusia jääkiekkoa tukevia rahastoja.

KUVA: PETTERI PAALASMAA

TEKSTI: OLLI HERRALA

 Juha Rantasilan työ näkyy, kun juniorit voivat hakea rahaa veteraanipelaajien keräämistä varoista.

Jääkiekon MM-kisat alkavat perjantaina. Sehän tiedetään, mutta harva tajuaa, kuinka paljon lajia edistetään lahjoituksin.

Vuosi sitten perustetun Alumnin Tukisäätiön puheenjohtaja Juha Rantasila puhuu uransa lopettaneiden pelaajien arvokkaasta työstä. Tarkoituksena on nuorten, vähävaraisten kiekkoilijoiden jatkuva tukeminen: tähän säätiö rahastoineen kerää lahjoituksia.

”Teemme työtä junioreiden hyväksi ja työn jatkuvuuden takaa Tukisäätiö. Toivon, että pelaajat ja muut lahjoittajat lähtevät aktiivisesti mukaan”, Rantasila kehottaa.

Rantasilan sanoin ”uransa lopettaneissa pelaajissa piilee uskomattomia voimavaroja.” Tukisäätiön alla olevilla rahastoilla katetaan koko Suomi, jotta tukeminen olisi paikallista.

”Keräsin Tukisäätiön perustamiseen tarvittavat 50 000 euroa. Perustajia oli kaikkiaan 30 ja ilahduin erityisesti Stanley Cup -voittaja Kimmo Timosen mukaantulosta.”

Uusia rahastoja syntyy jatkuvasti

Tukisäätiöön on tulossa myös Pietarinkadun Oilers. Tukisäätiön alla on tänään kahdeksan rahastoa, mutta niiden määrä voi nopeastikin kaksinkertaistua.

Vuoden loppuun mennessä tukirahaa voi olla noin 250 000 euroa.

”Tähän asti kiekkoa ovat tukeneet lähinnä St1:n pääomistaja Mika Anttonen ja Pelaajayhdistyksen Olympiarahasto, mutta meistä on tulossa lajin kolmas tukijalka.”

Liiga-Alumni ry:n puheenjohtaja Veli-Pekka Ketola kertoo, kuinka suuressa roolissa ovat juuri Tukisäätiön alle perustetut omakatteiset rahastot. Näitä ovat Ville Peltosen rahasto, Tulevaisuuden rahasto, Stadin Junnut -rahasto, Päijät-Häme-Rahasto, Pietarsaaren Jääkiekkorahasto, Karhu-Kissat-rahasto ja Turkurahasto.

Lisäksi NHL-maalivahti Antti Raanta ja vuoden 2011 maailmanmestari Janne Niskala perustivat vastikään rahaston tukemaan Rauman alueen vähävaraisia junioreita. Uudesta Gottippäi-rahastosta tulee yksi Tukisäätiön rahastoista.

”Se on vain yksi esimerkki, sillä uusia rahastoja on tulossa ainakin Ouluun, Tampereelle, Hämeenlinnaan ja Vaasaan. Alumnin Tukisäätiö on kaikkien rahastojen sateenvarjo, johon varainhoito on fiksusti keskitetty”, Ketola selvittää.

”Rahastovaroja kasvatetaan ja Tukisäätiö jakaa avustukset rahastojen ohjeiden perusteella. Vähävaraisten nuorten pelaajien ja uransa jälkeen ehkä sivuraiteelle ajautuneiden pelimiesten tukemisesta tulee jatkuvaa.”

”Toimimme varovaisesti kuin eläkesäätiö”

Alumnin Tukisäätiö toimii yhdessä Liiga-Alumni ry:n kanssa: ne järjestävät yhdessä legendojen jääkiekko-otteluita, joiden tuotoilla kartutetaan rahastovarallisuutta

Kukin rahasto tekee omat avustuspäätöksensä. Ketola korostaa, että Juha Rantasilan rooli Liiga-Alumnin ja Alumnin Tukisäätiön perustamisessa on ollut ”aivan ratkaiseva”:

”Ei tästä mitään ilman Juhaa olisi tullut.”

Varainhoitaja Taaleri hoitaa säätiön varoja palkkiotta ja sen tavoitteena on kerryttää vakaata vuosituottoa. Näinkin taataan, ettei tuhansia euroja kaudessa maksavasta lajista tule vain varakkaampien etuoikeus.

”Toimimme varovaisesti kuin eläkesäätiö, sillä avustusrahat menevät valvotusti tarkoitukseen. Tämä on vasta alkua, mutta toivottavasti miljoonalahjoitukset tekevät meistä vielä jättisäätiön”, Rantasila sanoo.

Tukisäätiön varapuheenjohtaja ja entinen liigakiekkoilija Olli Kaski varmisti Taalerin mukaantulon. Käytännössä juuri Kaski ja Rantasila vastasivat säätiön perustamisesta viime vuonna.

Tunnetuista pelaajista rahastoissa ovat mukana Jesse JoensuuFredrik NorrenaVille Peltonen ja Pasi Nurminen. Lopettaneista pelaajista myös Juhani Tamminen ja Esa Isaksson ovat kartuttaneet rahastovaroja.

”Harrastuksen hinta on noussut niin paljon, etteivät erityisesti monilapsisten perheiden rahat aina riitä kattamaan kustannuksia. Autamme taakan kantamisessa”, Rantasila kertoo.

Jääkiekon tukea

Pelaajayhdistys perustettiin vuonna 1973. Sitä olivat perustamassa Juha Rantasila, Esa Isaksson, Veli-Pekka Ketola, Juhani Tamminen ja Lasse Oksanen.

Entisten pelaajien yhdistys Liiga-Alumni ry perustettiin vuonna 2007. Liiga-Alumni ry:n yhteyteen perustettiin Alumnin Tukisäätiö vuonna 2017.

Pelaajayhdistyksen, Liiga-Alumnin ja Alumnin Tukisäätiön lisäksi Juha Rantasila on ollut perustamassa Jääkiekkoilijoiden Koulutus- ja Ammatinedistämissäätiötä.

Lähde: www.alumnisaatio.fi